3D BIM

Bouwadviesbureau Strackee is betrokken bij projecten waar de architect, installatieadviseur en constructeur in één model werken. Wij maken gebruik van verschillende computerprogramma’s die effectief in deze samenwerking voorzien.

Door de verschillende door ons gebruikte softwareprogramma’s zijn wij in staat om met de overige bouwteampartners geïntegreerde gebouwmodellen te leveren. Dit levert ons in een vroeg stadium veel informatie op over eigenschappen als materialen, hoeveelheden, massa’s, kosten en planning.

We lichten hieronder twee varianten van werken in 3D modellen toe.

3D BIM
BIM-software staat voor informatie delen. Informatie die voor de betrokkenen in het bouwproces relevant is. Zo kan de architect putten uit de berekeningen die de constructeur op het gebouw heeft los gelaten. En andersom. Sinds ongeveer twintig jaar is BIM (Bouw Informatie Model) in ontwikkeling, en in opmars. Ook Strackee maakt gebruik van deze techniek. 


  
3D Modelleren
3D modelleren is je tekeningen van de tekentafel tot leven brengen, maar dan virtueel. Strackee heeft in verschillende projecten ervaring opgedaan met 3D modelleren in Autocad en Revit Structure.

Het grote voordeel van deze techniek is dat we plattegronden, doorsneden en details automatisch kunnen creëren. Dit brengt de detailleringfase van het bouwen eerder in kaart. Zo kunnen we eerder anticiperen en schakelen ten bate van het eindresultaat.

Daarnaast is het ook prettig dat berekeningen niet slechts bij sommen blijven, maar dat 3D modelleren voor ‘beeld’ zorgt. Zo is voor iedereen invoelbaar tot welke constructie de ontwerpen zullen leiden. Tijdens presentaties maar ook vanuit huis, kunnen wij, de opdrachtgever en projectpartners al virtueel door het gebouw lopen, lang voordat de eerste steen is gelegd.

Bouwadviesbureau Strackee heeft sinds 2009 3D-BIM geïntegreerd tot een van de vaste werkmethoden op de werkvloer. 3D-BIM bevalt omdat het BIM-principe samenvalt met onze werkwijze en filosofie: vanuit prettig en effectief samenwerken kwalitatieve constructies opleveren.

Hoe werkt BIM precies?
Het principe achter BIM is dat informatie voor iedereen actueel, zichtbaar en continu beschikbaar is. De betrokkenen in het bouwproces voegen relevante informatie over materialen, objecten en processen toe aan een (3D) gebouwmodel. Gedurende dat bouwproces werken de verschillende partijen op deze manier per direct vanuit dezelfde informatie. Waar men vroeger nog vertraging op kon lopen in het afstemmingsproces, maakt BIM nu effectievere samenwerking mogelijk.

Wat levert het op?
Een efficiënter bouwproces komt de duurzaamheid van het werken ten goede. Faalkosten verminderen omdat de betrokkenen in een vroeg stadium knelpunten signaleren en daarop kunnen inspelen. En dat scheelt in het gebruik van grondstoffen, energie en tijd.

Samenwerken in de bouw levert niet alleen een effectiviteitslag op. Ook leidt kennis delen tot innovatiever bouwen. De combinatie van inzichten vanuit zowel de ontwerper als de aannemer leveren nieuwe en vaak betere oplossingen op, in een eerder stadium.

Tot slot maakt BIM het beheren van het gebouw en zijn ‘levensloop’ ook gemakkelijker. Voor aanpassingen ofwel het renoveren van het gebouw kan men nu putten uit één model.
3D BIM - Afbeelding 1 - Keizer II, Spuistraat Amsterdam Keizer II, Spuistraat Amsterdam
3D BIM - Afbeelding 2 - Keizer II, Spuistraat Amsterdam Keizer II, Spuistraat Amsterdam
3D BIM - Afbeelding 3 - Woonhuis te Dronten Woonhuis te Dronten
3D BIM - Afbeelding 4 - School Houthaven te Amsterdam School Houthaven te Amsterdam
3D BIM - Afbeelding 5 - Pontkade Kavel B9 Pontkade Kavel B9
3D BIM - Afbeelding 6 - Renovatie 2e Oosterparkstraat 35-37 Amsterdam Renovatie 2e Oosterparkstraat 35-37 Amsterdam
3D BIM - Afbeelding 7 - Spaarndammer Hart te Amsterdam Spaarndammer Hart te Amsterdam
3D BIM - Afbeelding 8 - Renovatie IndiŽ 1, Zeeburgerdijk te Amsterdam Renovatie IndiŽ 1, Zeeburgerdijk te Amsterdam