De Key kiest ontwerp Studioninedots voor transformatie hoofdkantoor

08-06-2018

Vandaag maakt woningcorporatie De Key bekend dat het hoofdkantoor in Amsterdam zal worden getransformeerd naar ontwerp van Studioninedots. Om het huidige complex aan de Hoogte Kadijk te behouden en er twee vestigingen efficiënt samen te voegen, wordt er in de komende jaren een toegankelijk, duurzaam en karaktervol stadskantoor van gemaakt. Daartoe wordt een ensemble van drie werkgebouwen aan binnen- en buitenzijde tot een eenheid gesmeed. Ook wordt met een reeks slimme interventies het kantoor verrijkt met een keur aan werkplekken en ruimtes voor ontmoeting, en krijgt het een uitstraling passend in de buurt. De Key vindt bovendien dat hun vraag naar een toekomstbestendige werkomgeving met een BREEAM In-Use score Excellent en met collectieve en flexibele ruimtes ruimschoots is beantwoord.

 

Ambitie
Verbinden was het leidend principe bij het ruimtelijk ontwerp. De Key versterkt haar identiteit van stads-corporatie door vestigingen samen te brengen in het bestaande kantoor aan de Hoogte Kadijk en daar het gebouw sterker te verankeren in de buurt. Door de invoering van flexibele werkvormen wordt het er mogelijk om met meer mensen in hetzelfde gebouw te werken. De nieuwe indeling is vooral ontworpen om onderlinge ontmoeting te stimuleren. Uiteenlopende ruimtes, waar specifieke werkzaamheden naar aard worden gefaciliteerd, het gebruik van natuurlijke materialen, transparantie, een overvloed aan daglicht én de ruime aanwezigheid van groen vergroten er het welzijn van gebruikers en omwonenden.

 

Open

Centraal in de transformatie staat het verbinden van de ruimtes op de begane grond. Daar worden bijzondere ruimtes voor informeel overleg gesitueerd: het collectieve restaurant aan de Kruithuisstraat, de gemeenschapsruimte aan de Hoogte Kadijk, het separaat te programmeren Werklab in de Houtsmaloods en, bij mooi weer, zelfs de tuin daartussen. De drie bouwdelen en de tuin worden als met een lint bijeengebonden met een doorlopende structuur van betonnen kaders, open of voorzien van glazen puien.

 

Toekomstwaarde
Namens De Key zegt Rienk Postuma: “Verhuizen naar één locatie zorgt dat onze footprint flink wordt verkleind: we gaan straks minder pendelen tussen locaties en letterlijk minder vierkante meters gebruiken in de stad. Het ontwerp vormt een mooie match met de historische omgeving en het karakter van de buurt: typisch Kadijken. Het resultaat is straks een licht, transparant kantoor dat uitnodigt tot ontmoeting.”

 

 

 

Projectinformatie:
Opdrachtgever: De Key
Type: kantoor, restaurant, Werklab, tuin
Locatie: Hoogte Kadijk, Amsterdam, NL
Status: besloten competitie, eerste prijs
Designteam: Albert Herder, Vincent van der Klei, Arie van der Neut, Metin van Zijl

Projectteam: Bas van der Pol, Jurjen van der Horst, Sem Holweg, Gerty Daniëls
Team: DZAP, Techniplan, DPA, Bouwadviesbureau Strackee, Skaal Bouweconomisch Adviesbureau, DELVA Landscape Architects/Urbanism, Wijngaarde & partners.
Oplevering: 2020

BREEAM-NL In-Use: Excellent