Innovatiepartnerschap Kademuren

 In Nieuws

De gemeente Amsterdam gaat samen met de markt nieuwe oplossingen ontwikkelen om de kwetsbare kademuren in de stad op een slimme manier te vervangen. Er zijn drie combinaties uitgekozen om daarvoor een innovatiepartnerschap aan te gaan. Kade 2.020, een consortium van vier bedrijven, ingenieursadviesbureau Sweco, Combinatie Midden Delfland, Oosterhof Holman en Strackee, heeft hiertoe op 13 mei de gunningsovereenkomst getekend.

100 jaar oude kademuren
De gemeente Amsterdam heeft meer dan 600 kilometer aan kademuren in eigendom, waarvan 205 kilometer gefundeerde kademuurconstructie. Vooral in de drukke, historische binnenstad zijn veel kwetsbare kades, die vaak meer dan honderd jaar oud zijn. De kademuren zijn aan het einde van hun levensduur en de kades worden zwaarder belast dan waar ze oorspronkelijk voor ontworpen zijn. Daarom moeten ze worden vernieuwd. Omdat het om een groot aantal kilometers gaat, vraagt dat om slimme, duurzame en efficiënte oplossingen.

Vijf meter per keer
Het unieke aan de oplossing van Sweco, Combinatie Midden Delfland, Oosterhof Holman en Strackee, is dat stapsgewijs in kleine vakken van telkens vijf meter de kade afgewerkt wordt. Dit in tegenstelling tot de gangbare methoden voor kademuurvervanging waar de kademuur in één keer over de hele lengte van een ‘rak’ wordt vervangen. Daarbij worden alle werkzaamheden vanaf een ponton op het water uitgevoerd, en wordt telkens slechts een deel van de bestaande kademuurconstructie verwijderd, waardoor de impact op de omgeving en omwonenden minimaal is.

De animatie van de oplossing:

https://www.youtube.com/watch?v=Rgzup45GXiU&feature=youtu.be

De video, onze presentatie, versie met ondertiteling:

https://www.youtube.com/watch?v=-TJ8K0ov9p8&feature=youtu.be

 

Recente berichten
Contact

Heeft u een vraag? Vul uw gegevens in en wij nemen persoonlijk contact met u op.

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt

Zoeken: