Duurzaamheid, Woningbouw

In de nieuwste woonwijk van Utrecht, Leeuwesteyn, wordt aan de voet van de Dafne Schippersbrug het project “Almanak” gerealiseerd. Na het winnen van de tender voor dit bouwveld heeft ontwikkelaar Plegt-Vos contact met Bouwadviesbureau Strackee gezocht voor de constructieve uitwerking van dit markante project. Het ontwerp van INBO architecten behelst 66 huurappartementen, 12 koopwoningen, een bedrijfsruimte en een 2-laagse parkeergarage. De 12 eengezinswoningen worden door Plegt-Vos verder ontwikkeld in een standaard concept. Het appartementengebouw wordt traditioneel uitgewerkt met adviseurs en bouwpartners. Door de ligging van het kavel in de hoek van de Dafne Schippersbrug en het Amsterdam-Rijnkanaal zijn er grote verschillen in maaiveldniveaus te overbruggen. De woningentrees aan de Dukaatlaan liggen ca. 6 meter lager dan de entrees gelegen aan de Statendaalder. Dit bracht de nodige constructieve uitdagingen met zich mee.

Het constructieve ontwerp bestaat voor het grootste deel uit betonwanden en kolommen in combinatie met breedplaatvloeren. Door de grote wisselingen in maaiveldhoogtes worden de onderste twee bouwlagen belast door aanzienlijke horizontaalkrachten. Deze dienen door de betonconstructie te worden afgedragen op de zwaar gewapende paalfundering. In de 2 laagse parkeergarage zijn nagenoeg geen gesloten betonwanden aanwezig waardoor de kolommen met grote momenten belast worden.

De bovenbouw bestaat voornamelijk uit gesloten betonwanden en breedplaatvloeren. De prefab betonnen balkons en galerijen zijn daar waar mogelijk opgelegd middels stalen handjes zodat deze elementen later in de ruwbouw geplaatst konden worden.

Door de levendige gevels zijn er veel sprongen en teruggangen in de vloerlijnen aanwezig. Dit maakte de constructieve uitwerking en afstemming met het bouwkundige ontwerp uitdagend.

Duurzaamheid was voor de gemeente Utrecht een belangrijk selectiecriteria bij de tender. Het project wordt daarom naar hoge duurzaamheidseisen ontwikkeld. Voor de woningen geldt een aangescherpte BENG 2-eis. Bij de bouw wordt daar waar mogelijk gebruik gemaakt van hergebruikte materialen of worden nieuwe materialen toegepast die in de toekomst hergebruikt kunnen worden. Zo wordt een deel van het gebouw voorzien van hergebruikte bakstenen uit een sloopproject van ruim 100 jaar oud.

Het project is vanaf het definitief ontwerp in BIM uitgewerkt. Gezien de complexiteit van het project met de vele hoogteverschillen, verschillende woningtypes en de veeleisende bouwkundige detaillering was dit een absolute must. Na het DO zijn vanuit Plegt-Vos al een groot aantal leveranciers aangehaakt om hun input te leveren in het BIM model. Hierdoor ontstond bij afronding van het TO een compleet model dat naadloos over kon gaan in de uitvoeringsstukken. De inspanning die tijdens het TO is gedaan heeft ervoor gezorgd dat de uitvoering erg soepel verliep en er weinig verassingen meer in het ontwerp naar boven kwamen.

Vanuit Toba architecten die de bouwkundige uitwerking van het ontwerp heeft verzorgd is hier een interessante video over gemaakt waarbij zowel Strackee als Plegt-Vos zijn geïnterviewd over de voordelen van dit proces.

Deze video is te zien op het YouTube kanaal van Toba.

Opdrachtgever

Plegt-Vos

Architect

INBO

Bouwkundige uitwerking

Toba Architecten

Aannemer

Plegt-Vos

Omvang

64 huurappartementen, een bedrijfsruimte en een 2-laagse parkeergarage

Uitvoeringstermijn

2023-2025

Fotografie

Plegt-Vos / Strackee

Artist Impressions

Toba Architecten

Gerelateerde projecten
Contact

Heeft u een vraag? Vul uw gegevens in en wij nemen persoonlijk contact met u op.

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt

Zoeken: