Cultuur, Herbestemming, Renovatie

Binnen de scheepsbouwloods van de NDSM (opgericht in 1922) is Strackee al jarenlang bezig met allerlei – ook duurzame – initiatieven. Een daarvan is de loods voor de horecagelegenheid IJver. Het ontwerp is van Dynamo Architecten (Peter de Bruin) uit Utrecht. Het bijzondere aspect aan deze constructie is dat hij geprojecteerd is over een monumentale lasvloer die gebruikt werd voor de onderdelen van de schepen die binnen en buiten de loods gebouwd werden.

De bestaande monumentale vloer bestaat uit breedflensprofielen, gecombineerd met rails en dwarsbalken. Om deze constructie zo weinig mogelijk te schaden, is de vloer ingemeten en gedocumenteerd. Vervolgens zijn verschillende constructieve alternatieven afgewogen.

Gekozen is uiteindelijk om een paalfundering in te brengen die zoveel mogelijk tussen de staalprofielen in ligt, waarna de kolommen van de staalstructuur direct op de stalenbuispalen zijn afgesteund. Op een paar plaatsen wordt de afwijking tussen paal en kolom van de bovenbouw als excentriciteit opgenomen in de bovenstaande kolom om zo de vloer te kunnen sparen.

De werkwijze, de proefsleuven, de inmeting en het definitieve funderingsvoorstel zijn in nauw overleg met Bureau Monumenten Amsterdam tot stand gekomen.

Opdrachtgever

Stichting Kinetisch Noord

Architect

Dynamo Architecten

Aannemer

De Waard Bouw B.V.

Uitvoeringstermijn

2018-2019

Fotograaf

Wijnanda Duits

Gerelateerde projecten
Contact

Heeft u een vraag? Vul uw gegevens in en wij nemen persoonlijk contact met u op.

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt

Zoeken: