Cultuur, Duurzaamheid, Herbestemming, Renovatie, Restauratie

Het markante eeuwenoude pand aan de Markt wordt momenteel ingrijpend gerenoveerd. Het gebouw wordt weer openbaar en krijgt een eigentijdse culturele functie. Verduurzaming en vermindering van het energiegebruik vormen een belangrijk onderdeel in de restauratie.

De voormalige raadzaal met het unieke goudleerbehang, plafondschilderingen en schouw wordt geschikt gemaakt als trouwzaal. Hiertoe wordt boven de plafondschilderingen een zelfdragende zwevende vloer aangebracht om gelijktijdig gebruik van ruimten mogelijk te maken.

Voor de nieuwe functie zijn de bestaande houten vloeren verstijfd en voorzien van geluidsisolerende zwevende dekvloeren. Ten behoeve van het gebruik door de popschool is een ondergrondse muziekkelder toegevoegd. Het ontgraven is in nauwe samenwerking met de afdeling archeologie gedaan.

Beperking van de afvalstromen door hergebruik van materialen is het uitgangspunt in de constructieve uitwerking van het plan. Zo zijn de uitkomende houten balklagen waar mogelijk hergebruikt op nieuwe posities. Verder zijn de aangetroffen kloostermoppen van oude funderingsresten hergebruikt in het aanhelen van funderingsmetselwerk en bouwmuren en worden stalen liggers hergebruikt en/of gebruikt voor het stut- en stempelwerk. Tegelvloeren worden na versterking van de vloeren herplaatst en de voormalige zoldertrap dient nu als toegangstrap voor de nieuwe kelder.

De hoofdtoegangstrap naar de kelder is fraai vormgegeven en wordt geheel uitgevoerd in ter plaatse gestort beton. Nieuwe openingen in de monumentale gevels worden niet voorzien van lateien, maar van traditionele gemetselde rondbogen. De gevelverankeringen aan het casco worden “blind” uitgevoerd door middel van extra seismic-connectors gecombineerd met lintvoegwapening.

Opdrachtgever

Gemeente Harderwijk

Architect

MIR Architecten

Installatieadviseur

Technisch Adviesbureau Kaandorp

Bouwfysica

LBP Sight

Projectmanagement en bouwcoördinatie

Sure Vastgoed

Periode

2017-2018

Gerelateerde projecten
Contact

Heeft u een vraag? Vul uw gegevens in en wij nemen persoonlijk contact met u op.

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt

Zoeken: