Cultuur, Herbestemming, Renovatie

De scheepsbouwloods heeft een oppervlak van ca. 25.000m2. Het gebouw is als loods, opgericht in 1922, onderdeel van de NDSM scheepsbouwwerf. Ook hellingen, timmerwerkplaats, lasloods en andere bouwwerken bedoeld voor de scheepsbouw behoorden tot het geheel.

Vanaf 2000 is Bouwadviesbureau Strackee betrokken als constructief adviseur bij de verschillende gebouwonderdelen en gebouwen. De restauratie van de loods vond plaats vanaf 2014 (ontwerp) tot en met voorjaar 2017 (oplevering). In deze periode zijn een aantal passende interventies gerealiseerd, die nu in 2019 geleid hebben tot een multicultureel ensemble. De evenementen, activiteiten van gebruikers (het programma), en de activiteiten van Kinetisch Noord als opdrachtgever (initiatief skatebaan, horeca, renovatie) kunnen niet los van elkaar gezien worden. Voorbeelden daarvan zijn:

  • Hergebruik van de draagconstructie van de skatebaan in de hal tot podium voor beeldende kunst
  • De bouw van de horeca ruimte, waarbij de monumentale lasvloer is gerespecteerd.
  • De afbouw van het kunstdorp tot een broedplaats voor de creatieve sector.
  • De restauratie van de loods waarbij daglicht, door enkele grote mutaties is ingebracht, en nu gelegenheid biedt tot grote manifestaties.
  • De inbouw van ateliers van uiteenlopende vorm en kantoren om de organisatie werkruimte te bieden, maar ook bezoekers te kunnen ontvangen.

Op constructief gebied is na een ontwerpperiode met Dynamo architecten een Definitief Ontwerp voor de hal samengesteld met constructieve input van Strackee. Vervolgens is de restauratie van de hal middels een Engineer en Build contract door de aannemer uitgevoerd. Per fase werden de fasedocumenten van de aannemer door het team van de opdrachtgever gecontroleerd en bij gestuurd. Ook in de uitvoering zijn op vaste periodieke momenten de contractstukken zoals samen vastgesteld in het werk op kwaliteit getoetst.

Opdrachtgever

Stichting Kinetisch Noord

Architect

Dynamo Architecten

Aannemer

Braam Minnesma

Uitvoeringstermijn

2014-2017

Fotograaf

Wijnanda Duits

Gerelateerde projecten
Contact

Heeft u een vraag? Vul uw gegevens in en wij nemen persoonlijk contact met u op.

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt

Zoeken: