Cultuur, Funderingsherstel, Restauratie

Het project omvat de toren van de Grote Kerk in Hoorn, ontworpen door architect Constantijn Muysken. De kerk is eind 19e eeuw gebouwd, deels op funderingsresten van de in 1878 afgebrande kerk. Uit een in 2013 uitgevoerd funderingsonderzoek is gebleken dat de fundering van de kerktoren in een matige staat verkeerde. Omdat bij een aanstaande verbouwing de begane grond van de kerktoren zal worden aangepakt, en het gehele kerkplein wordt heringericht, was besloten ook de kerktoren direct op een nieuwe fundering te plaatsen.

Voor het funderingsherstel zijn 46 Casing draaipalen met groutinjectie in en om de kerktoren geplaatst. Deze palen zijn tot een diepte van 18,5m – NAP aangebracht. De moeilijkheid van het project lag hem in de matige staat van de bestaande fundering, in combinatie met de hoogte van de toren en het enorme gewicht van de toren.

Het overpakken van het gewicht van de toren naar de nieuwe fundering is in verschillende fases uitgevoerd. Door monitoring en het toepassen van olievijzels is dit zeer gecontroleerd uitgevoerd. Een klein verschil in zakking kan namelijk al een grote horizontale verplaatsing in de top van de toren geven. Er zijn in totaal 20 stuks HEM320 profielen door de bestaande fundering aangebracht met elk een eigen gewicht van ca. 1125kg. De liggers zijn middels een takel in de rond geboorde sparingen geplaatst met rondom voldoende dekking om te worden aangestort. Uiteindelijk zijn er aan de binnen- en buitenkant kassen gemaakt en aangestort om het funderingsherstel compleet te maken.

Het behoud van de kerktoren door het toepassen van funderingsherstel is uiteindelijk een duurzame oplossing voor het behoud van de kerktoren als integraal onderdeel van de kerk. In de kerk zijn op de verdiepingen appartementen gesitueerd, en wordt de begane grond getransformeerd tot hotel / horeca.

Opdrachtgever

Gemeente Hoorn

Architect

TPAHG Architecten

Aannemer

Aannemersbedrijf West-Friesland / De Coogh

Uitvoeringstermijn

2019-2020

Fotografie

Aannemersbedrijf West-Friesland

TPAHG Architecten

Gerelateerde projecten
Contact

Heeft u een vraag? Vul uw gegevens in en wij nemen persoonlijk contact met u op.

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt

Zoeken: