Duurzaamheid, Onderwijs, Renovatie, Restauratie

Het Berlage Lyceum in Amsterdam-Zuid is een Amsterdamse Unesco-school voor tweetalig-onderwijs, VWO, havo en mavo. De school is opgericht in 1922 en bestaat uit twee nagenoeg identieke monumentale rijksmonumenten in de stijl van Berlage. De school is gelegen aan de Pieter Lodewijk Takstraat en is onder het bevoegd gezag van Esprit Scholengroep. In opdracht van Esprit Scholen zullen de twee schoolgebouwen weer aan de huidige eisen voor gezonde/frisse scholen moeten gaan voldoen. Hierbij zullen de schoolgebouwen integraal gerenoveerd en verduurzaamd worden. De scholen zullen aardgasvrij worden en worden gekoeld en verwarmd door warmte en koude uit de bodem.

Strackee is onderdeel van het bouwteam, samen met BOA-advies, Atelier Pro, Vaecon en Merosch. Strackee heeft de rol als adviseur voor de wijzigingen van de bestaande constructies en het toepassen van nieuwe en duurzame constructies. Bij het verduurzamen van de scholen wordt ook de indeling van de school gewijzigd. Dit betreft de grootste constructieve ingreep. Bestaande bouwmuren en stabiliteitswanden zullen worden vervangen door nieuwe stalen portalen om wijzigingen binnen de bestaande plattegronden mogelijk te maken. Dit in afstemming met de wensen van de opdrachtgever, monumentenzorg en de eisen voor ventilatie, beleving en licht. Tevens zullen er nieuwe stabiliteitsconstructies worden aangebracht die worden opgenomen in nieuwe, lichte scheidingswanden.

De bestaande houten balklagen van de vloeren zullen aan de onderzijde versterkt worden. Dit ter verhoging van de stijfheid en het toepassen van zwevende afwerkvloeren. Het standaardprincipe van aan weerszijden opklampen van de vloerbalken gaat hier niet op in verband met het behoud van de bestaande andreaskruizen.

In de bestaande betonvloeren en gemetselde wanden van de gangzones zullen de bestaande scheuren hersteld worden. Onder de betonvloeren wordt een staalconstructie aangebracht die wordt opgelegd in de bouwmuren van de gangzones. De staalconstructie functioneert als versterking van de betonvloer ter plaatse van de scheuren en draagt direct het extra gewicht van de nieuwe installaties.

Onder het muzieklokaal van een van de schoolgebouwen wordt een nieuwe kelderbak aangebracht. De kelderbak wordt ingekast in de bestaande bouwmuren en voorzien van eigen funderingspalen op de eerste zandlaag. Dit om verschilzakkingen binnen de bestaande en nieuwe funderingen te voorkomen.

Verder zullen in de scholen nieuwe sparingen en hulpconstructies worden aangebracht voor het realiseren van nieuwe deursparingen, schachten en liften en worden de bestaande vloeren uitgevlakt ten behoeve van nieuwe podia en verhoogde vloeren in studienissen. Voor het beperken van het doorhangen van de bestaande dorpels van de monumentale ramen aan de voorgevels wordt nog een passende oplossing gezocht. Dit in afstemming met monumentenzorg.

Op het moment van schrijven bevindt het plan zich in de DO-fase en wordt er door het bouwteam aan de hand van een selectieronde nog een aannemer gekozen.

Opdrachtgever

Esprit Scholen

Architect

Atelier Pro

Aannemer

N.n.b.

Installatieadviseur / bouwfysica

Merosch

Projectmanagement

BOA-advies

Calculator

Vaecon

Uitvoeringstermijn

2022-2023

Fotografie

Strackee

Gerelateerde projecten
Contact

Heeft u een vraag? Vul uw gegevens in en wij nemen persoonlijk contact met u op.

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt

Zoeken: