Woningbouw

In het hart van de Amsterdamse Spaarndammerbuurt bevindt zich een unieke binnenstedelijke bouwenveloppe. Waar tot 1978 de Krommeniestraat liep stond tot voor kort de Spaarndammerschool. Vóór de bouw van de school zijn aan weerszijden van de straat woonblokken gesloopt en is de straat onderbroken door het schoolgebouw. Hier wordt echter de komende jaren verandering in aangebracht. Met het project ‘Spaarndammerhart’ wordt de oude straat weer in ere hersteld en de buurt verrijkt met een prachtig vormgegeven complex bestaande uit twee bouwblokken die een eigentijdse aansluiting vindt met de in de buurt zijnde architectuur van de Amsterdamse School.

In 2016 hebben Korth Tielens Architecten en Marcel Lok Architect samen met opdrachtgever Heijmans de prijsvraag voor de invulling van deze locatie gewonnen. Bouwadviesbureau Strackee is hierbij aangehaakt om dit markante project te voorzien van de benodigde constructieve adviezen. Enkele constructieve uitdagingen van dit project zijn de kelders onder beide bouwblokken, de ligging tussen de bestaande bebouwing en de terugspringende gevels over de verschillende bouwlagen. Door slim om te gaan met de beschikbare ruimte op het bouwkavel is het gelukt om de grootste bouwkuip uit te voeren zonder zwaar stempelraam, wat een aanzienlijke besparing in kosten en uitvoeringstijd opleverde.

Eind 2018 is Heijmans Woningbouw gestart met de uitvoering van de bouwkuipen en het trillingsvrij uitvoeren van de nieuwe paalfunderingen. Tijdens de uitvoering zal Strackee op een aantal vooraf overeengekomen momenten toezicht houden om de constructieve veiligheid te borgen.

Opdrachtgever

Heijmans Vastgoed BV

Architect

Korth Tielens Architecten & Marcel Lok Architect

Uitvoeringstermijn

2018 – 2020

Fotografie

Dennis de Smet

Artist Impressions

Korth Tielens Architecten

Gerelateerde projecten
Contact

Heeft u een vraag? Vul uw gegevens in en wij nemen persoonlijk contact met u op.

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt

Zoeken: