Funderingsherstel, Onderwijs, Renovatie

Het gemeentelijk monument Sint-Ignatius Gymnasium  is een uiterst duurzaam schoolgebouw midden in Amsterdam-Zuid.  Met de renovatie en fikse uitbreiding is een enorme puzzel in een karakteristieke Berlage-woonwijk met succes volbracht.Het project betreft de volledige renovatie van het bestaande gebouw (4500 m²) en een uitbreiding met 3500 m² waarvan 1400 m²  nieuw ondergronds met onder andere een gymzaal, muzieklokalen  en een fietsenstalling gekoppeld aan de bestaande kelder van 400 m².

De uitbreiding is tot 8 meter onder maaiveld uitgevoerd en hieronder is een wko- installatie tot 125 meter diepte aangebracht. Koeling en verwarming vinden plaats via de constructievloeren (betonkernactivering).

Het project is naar volle tevredenheid van de opdrachtgever uitgevoerd, en heeft diverse prijzen verworven.De uitbreiding heeft grotendeels plaats gevonden onder het schoolplein. Onder dit plein was een voormalige commandopost van de Bescherming Bevolking gelegen bestaande uit twee geheel onder straatniveau gelegen bunkers

De commandopost werd in 1953 gebouwd in combinatie met de school. De tweede bunker werd in de jaren zestig gebouwd als atoomschuilkelder. Deze tweede bunker moest voor de nieuwe kelder geheel verwijderd worden zonder schade aan de omgeving te veroorzaken.De opgave was om strak langs de bestaande school een tweelaagse kelder aan te brengen, en deze kelder tevens aan te sluiten op de bestaande commandobunker uit 1953. Om de koppeling te realiseren is de bodem achter de damwand waterdicht geïnjecteerd alvorens de bestaande betonwanden zijn doorbroken. De oude bunker is in het plan geïntegreerd en heringericht als fietsenkelder, waardoor de ruimte optimaal wordt benut. Een selectie van oude relikwieën uit de voormalige commandobunker wordt hier tentoongesteld.

Opdrachtgever

Stichting Voortgezet Onderwijs Amsterdam-Zuid

Architect

LEVS architecten

Geotechniek Ontwerpfase

Crux Engeneering

Geotechniek Uitvoeringsfase

Mos Grondmechanica

Uitvoeringstermijn

2009 – 2011

Omvang

bouwsom circa € 8.000.000
4500 m² renovatie
3500 m² nieuwbouw

Fotograaf

Architectenbureau Paul de Ruiter.

Vakprijzen

Nominatie Scholenbouwprijs 2013; Winnaar innovatieprijs Energieke Restauratie 2012; Nominatie Gouden Piramide 2012; Nominatie Amsterdamse Architectuurprijs 2012; Nominatie Gulden Feniks 2012

Gerelateerde projecten
Contact

Heeft u een vraag? Vul uw gegevens in en wij nemen persoonlijk contact met u op.

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt

Zoeken: