Duurzaam
Constructief
Ontwerpen

Strackee ziet de toekomst in binnenstedelijk bouwen. Nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie behoren daarbij tot de (technische) vakgebieden waarbij voor ons duurzaamheid een belangrijk aspect is.

Wij zien het als een morele plicht om ons bureau en haar opdrachten maatschappelijk verantwoord in te richten, aangezien wij het belangrijk vinden een actieve bijdrage te leveren aan het verduurzamen van Nederland. Het begrip duurzaamheid is een containerbegrip en raakt veel onderwerpen op verschillende disciplines binnen het bouwproces. Kennis over duurzaamheid binnen ons vakgebied speelt daarbij een steeds grotere rol.

Binnen onze projecten/ ontwerpen is het aspect duurzaamheid een belangrijk onderdeel van ons advies. Wij zijn er van overtuigd dat een duurzaam constructief ontwerp of afweging enkel succesvol kan zijn als dit integraal binnen het project wordt opgepakt.

render

Duurzaamheid Strackee

Bij Strackee vinden we het een uitdaging om efficiënte draagconstructies te ontwerpen en bestaande draagstructuren in te schatten en, waar nodig, een nieuwe bestemming te geven. Wij zijn continu bezig om bestaande gebouwen te waarderen en een nieuwe bestemming te geven. Ons werk varieert van bestaande funderingen tot het toepassen van blauw/groen daken. Tevens adviseren wij over het ontwerpen van hoogwaardige nieuwe constructies, die flexibiliteit en ruimte geven aan de wensen van de klant.

Duurzaam ontwikkelen kan op basis van een aantal aspecten. Een voorbeeld is het bespreken van het beperken van ‘virgin materials’, het circulair ontwerpen (demontabel) en ontwerpen van flexibele constructies op basis van een mpg- of cpg-afweging. Het hanteren van deze afwegingen wordt in onze ogen de standaard: binnen de wereld van de opdrachtgever en de bestaande omgeving, met oog voor de toekomst.

Niet alles kan zomaar duurzaam. We bevinden ons op dit moment in een transitieperiode. Het roer hoeft dus niet overal direct om, maar wel bij onderwerpen waar je het verschil kunt maken. Deze onderwerpen variëren van het toepassen van ‘bio-based’ materialen tot het detailleren van constructies op een wijze dat het herbruikbaar is.

Binnen Strackee staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Het is voor ons een kernwaarde, maar tegelijkertijd een containerbegrip; er zijn vele wegen die naar Rome leiden.  Als constructeurs zijn wij er ons terdege van bewust waar we bij onze projecten op het gebied van duurzaamheid de winst kunnen halen.

De focus kan binnen de bouwwereld liggen, maar dat hoeft niet. Het duurzaam meedenken kan op verschillende aspecten. Denk aan steigerloos gevels bouwen, burenoverleg om te komen tot minder overlast, een bestaande fundering hergebruiken, of: gebruik een gebouw nog tien jaar en sloop het pas daarna. Ook dat is pure, duurzame winst!

In sommige gevallen kan een overweging plaatsvinden in relatie tot de gebruiksperiode: door de toelaatbare belasting te beperken kun je de levensduur verlengen, adaptief gebruik. Een andere manier van omgaan met duurzaamheid is het optoppen van een gebouw met uitsluitend hout als materiaal. Onder alle omstandigheden vereist het inzicht van de adviseur – en die kennis hebben wij in huis.

Het door Strackee ontwikkelde Duurzaamheidswiel geeft inzicht in waar je constructieve zaken duurzaam kunt aanpakken. Uiteraard is elke situatie anders, maar deze tool helpt je met de keuze om de juiste weg te vinden naar een duurzame wereld.

Voorbeelden van duurzame projecten van Strackee zijn:

UvA Lab 42

Het Jeroen Pit Huis

Veerdijk 56

wdui__20210528_001
6950498b-a54b-4376-bd00-446341dff22e

Strackee als partner voor duurzaam bouwen

  • Uw gesprekspartner op het gebied van duurzaamheid binnen de bouwwereld
  • Duurzaamheidsanalyse en ontwerp van de constructie
  • Uitgebreide ervaring met alle aspecten van duurzame constructies

Onderwerpen

  • Circulariteit
  • Flexibiliteit
  • Hergebruik
  • Robuuste constructies
  • Afweging in milieubelastingen voor bouwconstructies

De relaties tussen verschillende eigenschappen van constructies en de wijze van ontwerpen hebben wij voor u globaal in kaart gebracht aan de hand van een Duurzaamheidswiel. De projecten die wij behartigen bevatten, ieder op eigen wijze, verschillende van deze duurzame aspecten.

Voor meer informatie kunt u vragen naar onze specialist Willem Blokdijk.

Wat doet Strackee zelf op duurzaamheidsgebied?

Strackee vindt het belangrijk om, naast mee te denken over duurzame ontwerpen, ook zelf haar steentje bij te dragen. Wij stellen onder andere elk jaar het GRI-jaarverslag op (Global Report Inititative). Hierin wordt objectief geanalyseerd wat onze eigen “voetafdruk” is vanuit het kantoor en hoe we de uitstoot van het kantoor gericht omlaag kunnen brengen.

Heeft u een vraag of wilt u kennismaken? Neem contact met ons op

Contact

Heeft u een vraag? Vul uw gegevens in en wij nemen persoonlijk contact met u op.

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt

Zoeken: