Duurzaamheid, Onderwijs, Utiliteitsbouw

Het nieuwe gebouw voor de faculteit Natuurkunde, Wiskunde en Informatica is een generiek gebouw ontworpen door Benthem Crouwel Architecten met aandacht voor co-creatie, onderzoek, onderwijs en overleg.

Het gebouw is modulair ontworpen en heeft een hoge mate van flexibiliteit. De universiteit heeft in de uitvraag de thema’s op het gebied van gezondheid, duurzaamheid, flexibiliteit, inspirerende omgeving en smart building duidelijk verwoord, wat leidde tot dit ontwerp.

De visie is ontwikkeld door Benthem Crouwel Architecten in nauw overleg met Bouwadviesbureau Strackee. Door de functie en bestemmingen van de ruimtes te analyseren, in relatie tot mogelijke wensen op het gebied van uitbreiding en mutaties in de toekomst, is een standaard draagstructuur ontstaan die demontabel, circulair en makkelijk uitbreidbaar en invulbaar is.

Om de belastingen direct af te kunnen voeren naar de ondergrond, en deze belastingen gelijkmatig af te dragen in verband met de Eemkleilaag op 25 m diepte, is een standaard, stalen skelet ontworpen met een stramienmaat van 7,2 m.

Het stalen skelet wordt uitgevoerd met simpele, boutbare verbindingen en kan ingevuld worden met verschillende soorten vloeren. Enkele vloervakken zijn daarbij ingevuld met een houten balklaag, maar de meeste vloeren zijn ingevuld met een demontabele kanaalplaat van 260 mm. In de toekomst kunnen de vloervakken uitgebreid of anders ingevuld worden. De afwerkvloer bestaat uit een droge computervloer.

Door het toevoegen van enkele diagonalen boven de collegezalen kon een overspanning van 14,4 m. bereikt worden. Het gebouw is verder gefundeerd op betonnen poeren met in de grond gevormde palen. De stabiliteit van het gebouw wordt geborgd door verticale verbanden aan de randen van de vloerplattegronden om zo een maximale flexibiliteit in de toekomst te garanderen.

Het daklicht is opgebouwd uit houten randliggers met daartussen glas bedrukt met zonnecellen.

Het gebouw is bij uitstek duurzaam door de volgende aspecten:

  • Het gebouw is demontabel en herbouwbaar.
  • De vloeren zijn demontabel gemonteerd en per vakdeel te vervangen.
  • De plattegronden kunnen op een andere wijze worden ingevuld met verschillende functies.
  • De constructie is gescheiden van de technische installaties.
  • De details zijn zoveel mogelijk stapelbaar uitgevoerd.

Opdrachtgever

Universiteit van Amsterdam

Architect

Benthem Crouwel Architecten

Aannemer

Visser Smit Bouw BV

Installatieadviseur

Deerns

Projectmanagement

BOAG

Bouwfysica

DGMR

Uitvoeringstermijn

2018-2022

Fotografie

Wijnanda Duits

Artist’s impression

Benthem Crouwel Architecten

Gerelateerde projecten
Contact

Heeft u een vraag? Vul uw gegevens in en wij nemen persoonlijk contact met u op.

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt

Zoeken: