Onderwijs, Renovatie

De Cornelis Vrijschool is gelegen op de hoek van de Jan Luijkenstraat en van de Veldestraat in Amsterdam-Zuid. De school is gebouwd in 1900 en in de loop der jaren steeds verder uitgebreid. Door de vele trappen, niveauverschillen en kleine ruimten, was het gebouw minder geschikt voor de tegenwoordige onderwijsvormen. Er is onderzoek gedaan naar renovatie, vernieuwbouw en nieuwbouw. Er is gekozen voor vernieuwbouw waarbij nagenoeg het gehele casco is vernieuwd met behoud van de karakteristieke gevels en dakconstructie.

In het constructief ontwerp is er voor gekozen om de vloeren per verdieping op één niveau te brengen. Hiertoe zijn de vloeren vernieuwd en tevens uitgevlakt om de aanwezige scheefstanden te nivelleren. In de grote multi-lokalen is gekozen voor een verhoogde toelaatbare belasting. De gemetselde structuur is vervangen door een kolomstructuur zodat het gebouw ook in de toekomst gemakkelijk aanpasbaar is.
De begane grond is verlaagd tot het straatniveau, waardoor de mogelijkheid ontstond tot het toevoegen van een entresolverdieping. Alle vloeren zijn voorzien van lewisvloeren met vloerverwarming.
De fundering van het gehele complex is vernieuwd zodat er geen zettingsverschillen meer kunnen optreden vanuit de verschillende bouwfasen.

De grootste constructieve uitdagingen zaten in de beperkte bouwtijd in relatie tot de fasering. Er is gekozen om de werkzaamheden aan de verdiepingsvloeren parallel uit te voeren met de funderingswerkzaamheden.
Hiertoe is een constructief stappenplan uitgewerkt waarin de verschillende benodigde hulpconstructies in de bouwfase zijn bepaald om te bewerkstelligen dat afbouw en ruwbouw gelijktijdig konden plaats vinden.

Voor de school is gekozen voor vernieuwbouw in plaats van nieuwbouw. Functionele delen van het casco konden hierdoor behouden worden. De klimaat- en verwarmingsinstallaties zijn state of the art en de school is voorzien van een goede thermische isolatie. Tussen de pannendaken is een installatieframe op het dak geplaatst. In dit frame staan de luchtbehandelingsinstallaties en koelmachines, en boven op dit frame zijn de PV-panelen geplaatst.

Opdrachtgever

Cornelis Vrijschool

Architect

Hofman Dujardin

Directievoering

Valtos Architecten & Adviseurs BV

Projectmanagement

De Stock

Aannemer

Fundering: Hollenberg / De Coogh          Bovenbouw: Versteeg Utrecht BV

Bouwfysica

Buro Loo

Elektrotechniek

Building Services Amersfoort

Werktuigbouwkunde

Kemp Installatie BV

Uitvoeringstermijn

2020-2021

Fotografie

De Stock

Gerelateerde projecten
Contact

Heeft u een vraag? Vul uw gegevens in en wij nemen persoonlijk contact met u op.

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt

Zoeken: