Funderingsherstel, Renovatie, Restauratie

De Waag op de Nieuwmarkt is één van de belangrijkste rijksmonumenten uit de middeleeuwen die de stad Amsterdam bezit. Oorspronkelijk werd de Waag gebouwd als stadspoort, de Sint Anthoniespoort, onderdeel van de middeleeuwse stadsommuring.

Tijdens recente werkzaamheden aan het meest monumentale deel, de Metselaarstoren, is vastgesteld dat de fundering ongelijkmatig zakt. Talloze scheuren zijn hiervan het gevolg. Door de Metselaarstoren in te pakken en te klimatiseren wordt verdere achteruitgang van de hierin aangebrachte zogenaamde “meesterproeven” voorkomen.

In 2011 – 2012 is door ons bureau, in samenwerking met een team van specialisten, een ontwerpstudie uitgevoerd naar de mogelijkheden van funderingsherstel van de Waag. Op basis van deze ontwerpstudie is een voorkeursvariant ontwikkeld. Het college van B&W heeft op 15 mei 2012 besloten de fundering onder De Waag op de Nieuwmarkt integraal te herstellen volgens deze voorkeursvariant. De funderingswerkzaamheden zijn gestart in het eerste kwartaal van 2013.

Ambtelijk opdrachtgever en eigenaar pand

Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling.
ProjectManagement Bureau
Bureau Monumenten en Archeologie
Stadsdeel Centrum

Geotechnische adviseur

Crux Engineering BV

Bouwkostenadviseur

Vaecon

Uitvoeringstermijn

2010 – 2015

Gerelateerde projecten
Contact

Heeft u een vraag? Vul uw gegevens in en wij nemen persoonlijk contact met u op.

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt

Zoeken: