Herbestemming, Renovatie, Restauratie, Transformatie, Utiliteitsbouw

Dicht langs het spoor van Hilversum en in de nabije omgeving van het station Hilversum Sportpark, is in opdracht van IVY Group het voormalige fabriekscomplex getransformeerd naar een bouwwerk met een woon- en werkfunctie. Het complex heeft jarenlang ook de Hogeschool voor de Kunst (HKU) gehuisvest.

In de historie van het complex hebben er vele verbouwingen en uitbreidingen plaatsgevonden. Voorheen bestond het complex uit drie gebouwen en een bijgebouw. Vóór uitvoering was gebouw 3 al verwijderd. Gebouw 1 en 2 bestonden beide uit twee bouwdelen, welke in verschillende tijdlijnen zijn gebouwd.

De hoofddraagconstructies van de gebouwen bestaan uit dragende betonconstructies, gefundeerd op staal. De toelaatbare belastingen varieerden per gebouw maar gaven vanuit de industriële historie van het complex genoeg reserve om herbestemming tot wonen, werken en leisure mogelijk te maken. Door nader onderzoek te doen naar de geotechnische eigenschappen van de ondergrond (zandachtige opbouw) en naar de betonconstructie was het daarbij mogelijk om extra belasting toe te voegen en de bestaande constructies zo uit te nutten.

In het bouwteam met ZZDP en K. Dekker Bouw heeft Strackee onder begeleiding van Landmark Vastgoed Management verschillende plannen uitgewerkt. Zo is er tussen gebouw 1 en 2 een Atrium geplaatst en zijn bestaande vides dichtgelegd met staalconstructies en staalplaatbetonvloeren.

Verder is gebouw 1 voorzien van een extra lift en zijn er grote sparingen gemaakt in de constructieve vloer, in de betonnen balken en in het gevelmetselwerk (onder het voormalige maaiveld). Doordat het maaiveld is verlaagd tot aan de fundering van de kelder, is de kelderruimte zeer toegankelijk geworden door de gevelopeningen.

De verschillende functies binnen het gebouw konden worden gerealiseerd door het aanleggen van hoogwaardige structuur van technische installaties. Deze installaties zijn integraal benaderd en op veel verdiepingen structureel opgelost door uniforme aanpassingen van o.a. de zwaar gewapende betonbalken in de begane grond.

Het bijgebouw (ketelhuis) is getransformeerd naar een sportschool, waarin een extra verdieping is toegevoegd en een gevel volledig is vervangen voor een vliesgevel. Na de transformatie beschikt het bouwcomplex over maar liefst 18.000 m² gebruiksoppervlak.

Opdrachtgever

Re De Velopment (IVY Group)

Architect

ZZDP Architecten

Aannemer

K. Dekker Bouw en Infra

Projectmanagement

Landmark Vastgoed Management

Uitvoeringstermijn

2017-2020

Omvang

18.000 m2

Fotografie

Wijnanda Duits

Gerelateerde projecten
Contact

Heeft u een vraag? Vul uw gegevens in en wij nemen persoonlijk contact met u op.

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt

Zoeken: