Cultuur, Renovatie, Restauratie

Slot Teylingen is een 13de -eeuws vestingwerk. De ringmuur is aan het begin van de 13de eeuw gebouwd. De donjon (toren) is later toegevoegd, eveneens aan het begin van de 13de eeuw. Het slot werd rond 1250 uitgebouwd tot een woonburcht.De burcht is door de eeuwen heen verschillende keren beschadigd. Tijdens de 80 jarige oorlog is het bouwwerk rond 1570 zwaar beschadigd. Het bouwwerk is daarna gedeeltelijk hersteld. Na een brand in 1677 is het gebouw in verval geraakt tot de ruïne die we nu kennen.

Vanaf de jaren 50 is de ruïne meerdere malen geconsolideerd. Als laatste herstelingreep is door de Rijksgebouwendienst een waterdichte laag over de ringmuur aangebracht.  Tegenwoordig is de ruïne van Teylingen opengesteld voor publiek.

Bouwadviesbureau Strackee adviseert in de consolidatie van de donjon. Daarbij is uitgebreid onderzoek gedaan naar de oorzaak van de ontstane scheurvormingen in het opgaande metselwerk. Op basis van deze schade-analyse wordt een integraal herstelvoorstel gedaan, waarbij behoud van het monument en haar kenmerkende uitstraling centraal staan.

Opdrachtgever

Stichting Monumenten Bezit

Architect

Stichting Monumenten Bezit

Omvang

Vestingruïne bestaande uit een 5 meter hoge ringmuur en een 19 meter hoge donjon, met muren tot wel 2 meter dik.

Uitvoeringstermijn

2016-2018

Gerelateerde projecten
Contact

Heeft u een vraag? Vul uw gegevens in en wij nemen persoonlijk contact met u op.

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt

Zoeken: