Het Warmte Ontvangst Station in Almere Poort is het grootste in zijn soort en maakt deel uit van een warmtetracé vanuit de elektriciteitscentrale in Diemen. De restwarmte (heet water) uit de centrale wordt via een pijpleiding over de bodem van het IJmeer verpompt naar het WOS, welke direct achter de dijk van de Flevopolder is gelegen. Vanuit het WOS wordt de warmte verder verpompt naar het leidingnet in Almere waar het dienst doet als stadsverwarming.
Het gebouw betreft een onder architectuur gebouwde stalen hal. Het dak heeft een dubbel gekromde vorm en is bekleed met rode felsplaten. Aan de noordzijde bevindt zich een vliesgevel van groen getint glas. De constructie van het dak bestaat uit een serie spanten met gebogen bovenregel en een zware onderregel waarin een betonnen vloer is gerealiseerd.
De grote ruimte op niveau van begane grond heeft een hoogte van ca. 7,5 meter en is zwaar uitgevoerd in verband met de akoestische eisen naar buiten toe. De wanden tussen de stalen kolommen zijn uitgevoerd met kalkzandsteenblokken en de vloer boven deze ruimte is uitgevoerd in een staalplaatbetonvloer van ca. 200 mm dik. Deze vloer kon zonder stempelconstructies gerealiseerd worden.
In de hal staan pompen opgesteld, lopen leidingen (tot Ø600 mm), hangt een kraanbaan en bevinden zich een buffervat en een zestal warmtewisselaars met een gevuld gewicht van respectievelijk zo’n 140 ton en 700 ton. Daarnaast zijn er ruimtes opgenomen voor transformatoren, schakelkasten, noodaggregaat, etc.
Opdrachtgever
NUON
Architect
Willem Schutter Architecten
Uitvoeringstermijn
2010 – 2011
Fotografie / artist’s impressions
Willem Schutter Architecten