Al meer dan 60 jaar
deskundig bouwadvies

Door de jaren heen is onze expertise opgebouwd en doorgegeven via al onze bevlogen en betrokken medewerkers. Strackee is trots op haar bijdrage aan de bebouwde omgeving en in het bijzonder de bijdrage aan de stad Amsterdam. Onze werkenlijst telt inmiddels meer dan 11.000 adressen in het Amsterdamse! Overal door de stad liggen voor Strackee en haar medewerkers herinneringen en verhalen. Vanuit onze passie voor constructies bouwen wij met onze partners en relaties verder aan de toekomst!

In 2022 viert Strackee haar 60 jarig jubileum. Hieronder een terugblik in de geschiedenis van Strackee.

062-10-abnvijzelstraat

1962 – Oprichting Bouwadviesbureau Strackee

De oprichter en naamgever van Bouwadviesbureau Strackee, de heer J.L.H. Strackee, werd opgevolgd door de heer C.F. Meihuizen. Gewerkt werd aan diverse bankgebouwen aan de Herengracht en diverse winkels voor kruideniersketen De Gruyter. Een zeer groot project voor Strackee betrof de bouw van een bankgebouw met drielaagse kelder gesitueerd aan de Vijzelgracht.

1966 – Constructie systeemwoningen

Voor INBO Architecten en Indeco Coignet worden de constructieve aspecten voor de fabricage en bouw van systeemwoningen ontwikkeld. In dit bouwsysteem werden alle componenten geprefabriceerd en door middel van natte voegen aan elkaar gestort.

Hoogbouw tot zestien verdiepingen zijn met dit systeem gerealiseerd. Enkele locaties met dit bouwsysteem zijn 1200 woningen in de Banne Buiksloot, project Molenwiek en circa 3000 woningen in de Bijlmermeer. De productie van dit type woningbouw is gestaakt in 1978.

efb0dc3221cbb20127091c791dd89514
Strackee Keizersgracht 101 Amsterdam

1967 – Betrekking grachtenpand Keizersgracht

Strackee verhuist naar Keizersgracht 101. Op deze prachtige locatie houden wij nog altijd kantoor. Opdrachtgevers komen graag langs als ze in de buurt zijn. Ons team is omgeven met het resultaat van hun eigen werk en beleeft dagelijks de historie en het unieke karakter van onze stad. De stad Amsterdam, welke voor ons één van de mooist denkbare werkgebieden is. De stad gebouwd op karakter met een rijke historie en oog voor verduurzaming en vernieuwing.

1975 – Start van grootschalige stadsvernieuwing – sociale woningbouw Amsterdam

In de periode 1975-1995 startte de grootschalige stadsvernieuwing op in onder andere Stadsdeel Centrum en Oost en de Dapperbuurt. Voor het eerst in de geschiedenis van Amsterdam werd op grote schaal gesloopt en nieuwbouw ingepast. Meewerkende architecten waren onder andere Hans Borkent Architecten en CASA Architecten. Hierna volgden stadsuitbreidingen, zoals de Bijlmermeer, Middenveldse Akerpolder, Banne Buiksloot, Nieuw Sloten en IJburg.

stadsvernieuwing
2-7-2048×1536

1980 – Project Open gaten in Amsterdam

Voor diverse locaties over de stad werden in samenwerking met Architectenbureau Kat & Peek zogenaamde HAT-woningen gerealiseerd. Hiervoor is een bouwsysteem ontworpen die voor nagenoeg elke locatie toepasbaar bleek te zijn.

1986 – Project de Droogbak

Een woningbouwproject met architect Rudy Uytenhaak. Dit werk werd gezien als vernieuwend voor de socialewoningbouw.

8604_gallery_03_noordgevel-1024×630
circus-zandvoort-14

1987 – Play-In Zandvoort

Het door Sjoerd Soeters ontworpen complex is een hoogtepunt in de postmoderne architectuur in Nederland. Het circustheater bestaat uit twee bouwdelen: een zestien meter hoog deel dat wordt bekroond met vijf vlaggen, en een laag gedeelte onder een tentdak. Het tentdak is gemaakt door middel van spuitbeton en steunt op drie pylonen.

1988 – Directiewisseling Strackee

De heer C.F. Meihuizen (links) gaat met pensioen en de heer C.M. Klaase (rechts) wordt directeur.

1988-afscheid-meihuizen-2-bewerkt
fff

1989 – Project FFF-studio in Almere

In opdracht van First Floor Features, het filmproductiebedrijf van Dick Maas en Laurens Geels, is dit studiocomplex in Almere ontworpen door Dick Peek. Een gedurfd ontwerp, met houten spanten van 17,5 meter hoog en een vrije overspanning van 35 meter.

1989 – Start renovatieprojecten Gordel ’20-’40

In de periode 1990–2000 werd de 20′-40′-gordel aangepakt binnen de gemeente Amsterdam. Voor Strackee betekende dit verschillende projecten rondom de Jan Evertsenstraat en het Mercatorplein, waarbij zowel funderingsherstel als aanvullend draagvermogen werd geadviseerd.

Door de zeer grote hoeveelheid aan projecten die vanaf toen volgde is hier de basis gelegd voor Strackee in de rol van renovatiespecialist.

20-40
99772ae1a2d2ca9ae461bfee3dcff813

1992 – Vliegtuigramp Bijlmermeer

Een zwarte dag voor de gemeenschap en in het bijzonder de inwoners van flat Groeneveen en Kruitberg.

In verband met onze kennis van het bouwsysteem voor deze flats heeft Strackee geadviseerd over de standzekerheid van het gebouw. Ook is geadviseerd over de sloop en het behoud van gebouwonderdelen.

1995 – Olympisch Kwartier

Het Olympisch Kwartier is een nieuwbouwwijk direct naast het Olympisch Stadion in Amsterdam. De wijk ligt in de Stadionbuurt in het stadsdeel Zuid. Met in totaal 969 nieuwe woningen was het tijdens de bouw de grootste nieuwbouwlocatie binnen de Ring A10.

099-317-olym-stad-uytenhaak-03
lightfactory

1996  – Lightfactory, Sloterkade

De Lightfactory is een wooncomplex dat bestaat uit 69 appartementen en is gelegen aan de Sloterkade in Amsterdam. Op het in 1898 gebouwde fabrieksgebouw zijn drie extra bouwlagen toegevoegd. Het complex is ontworpen door Köther Salman Koedijk Architecten.

1994  – Haarlemmerdijk – Cluster Dijk B

In de periode 1985-1995 vond stadsvernieuwing plaats door middel van clusters waarin een aantal panden tegelijk werden opgepakt. Cluster Dijk B (Haarlemmerdijk) en Cluster Konijn Zuid (Elandsgracht) waren hier enkele voorbeelden van.

img_4871
SAMSUNG CAMERA PICTURES

2000  – Jan Evertsenstraat en omstreken

Renovatie van diverse woningblokken in de stadsdelen West en Nieuw-West.

2002 – Oostenburgervoorstraat en omstreken

Renovatie van diverse woningblokken op Oostenburg.

oostenburg
bouwe-willem

2003  – Directiewisseling Strackee

De heer C.M. Klaase gaat met pensioen. De heer B. Olij en de heer W.C.A. Blokdijk vormen de nieuwe directie en gaan een samenwerkingsverband aan met Pieters Bouwtechniek. Onder hun hoede groeit Strackee uit tot het bureau dat het nu is. Naast de gevestigde naam wordt Strackee ook een partner voor innovatie en verduurzaming in zowel nieuwbouw als bestaande bouw.

2005  – B.C.P. Jansen Instituut – Universiteit van Amsterdam (Plantage Muidergracht)

Voor de Universiteit van Amsterdam hebben we het B.C.P. Jansen Instituut aan de Plantage Muidergracht volledig gerenoveerd. Door het vervangen van het gehele staalskelet ter plaatse van de colleges en het strippen van het betoncasco ter plaatse van de kantoren, is er een ‘nieuw’ gebouw ontstaan dat voldeed aan de eisen van die tijd.

903-535-uva-benthem-crouwel-const-3
blaauwlakenblok

2007 – Renovatie Blaauwlakenblok

Voor woonstichting de Key zijn in de omgeving van de Oude Kerk (Warmoesstraat, St. Annentraat, Oudezijdse Voorburgwal) meer dan 25 monumenten in drie fases gerestaureerd en gerenoveerd. Op de hoek van de Warmoesstraat en de St. Annenstraat is de nieuwbouw van architect Sjoerd Soeters gerealiseerd. Op het binnenterrein is nieuwbouw gerealiseerd onder ontwerp van Abbink en de Haas Architecten. De overige, vaak monumentale panden, zijn onder architectuur van Vincent Smulders gerenoveerd en gerestaureerd.

2009  – De Doggershoek, Den Helder

De voormalige jeugdinrichting de Doggershoek is ontworpen door LEVS Architecten. Binnen de ellipsvormige ringmuur liggen twaalf paviljoens met leef- en slaapruimten. In het middengebied staan onder andere het onderwijs- en behandelgebouw, het algemene kantoorgebouw en een sportgebouw.

doggershoek
dsc_6608

2010 – Renovatie Ons’ Lieve Heer op Solder

Het betreft hier de uitbreiding (Claus en Kraan Architecten) en restauratie (ir. F. Franken Bureau voor bouwhistorisch onderzoek en restauratie) van een rijksmonument aan de Oudezijds Voorburgwal 40, op de hoek met de Heintje Hoekssteeg te Amsterdam. Het bestaande museum is met deze uitbreiding tweemaal zo groot geworden en bestaat nu uit twee huizen aan weerszijden van de Heintje Hoeksteeg: het Oude Huis (het monument) en het Nieuwe Huis (het tot museum verbouwende buurpand). Deze twee ‘Huizen’ zijn door middel van een ondergrondse ‘plaza’ met elkaar verbonden tot één vernieuwd museum. Verder is het Oude Huis zorgvuldig gerestaureerd en ingericht als historisch huis. Het project is bekroond met een eervolle vermelding van de Schreuderprijs 2015.

2012  – Faculteit der Rechtsgeleerdheid (Grotiusgebouw), Radboud Universiteit Nijmegen

De nieuwbouw voor de rechtenfaculteit van de Radboud Universiteit te Nijmegen bestaat uit 22.000 m2 oppervlak waarvan een gedeelte parkeergarage is. De architect was Benthem Crouwel Architecten en het is uitgevoerd door Bouwbedrijf Berghege.

667_grotiusgebouw_n22_medium
waterlandplein

2013 – Waterlandplein

Op het nieuwe en gerenoveerde Waterlandplein zijn bestaande en nieuwe flats opgenomen in drie nieuwe bouwblokken. Daarnaast is er een multifunctioneel winkelcentrum van 9.000 m² gerealiseerd op de begane grond met daarboven circa 300 parkeerplaatsen.

2014  – Renovatie De Waag

De Waag, eigendom van de gemeente Amsterdam, is een herkenbaar en bijzonder Rijksmonument. Vooral de Metselaarstoren is van grote historische waarde.

De renovatie van het gebouw De Waag betrof een technisch uitdagend project. Zo waren er verschillende funderingstypen waar rekening mee moest worden gehouden, waren er meerdere onderdelen van het gebouw die aandacht behoeften, waaronder een hoofdpoort en een voorpoort (geflankeerd door twee achthoekige voortorens), en moest er rekening worden gehouden met de duiker onder het gebouw die het water van de Kloverniersburgwal verbindt met dat van de Geldersekade.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Innovatie - Spouwdonut - Kade 2020 - Amsterdam - Strackee

2015 – Spouwdonut

Strackee wordt overall winnaar van de ontwerpconsulatie Bouwkundig Versterken en krijgt hiervoor de Vakwerkprijs. In eigen beheer is een volledig nieuw bouwproduct ontwikkeld, te weten de Spouwdonut©.

2016  – Tabakspanden aan het Spui

De Tabakspanden aan het Spui, waaronder het Slangenpand, was een cluster panden in Amsterdam dat beroemd en berucht is geworden door het feit dat op het moment van ontruiming deze panden de oudste kraakpanden van de stad waren. De panden zijn nu volledig gerenoveerd.

tabac
20191205_104744250_ios-002-bewerkt-pk

2019 – NDSM Pontkade

Op het voormalige NDSM-terrein te Amsterdam-Noord heeft Strackee het contructief ontwerp geleverd voor het nieuwbouwcomplex NDSM Pontkade.

2022  – Nieuwbouw faculteit FNWI – Universiteit van Amsterdam

De nieuwbouw voor de faculteit FNWI (Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica) van de UvA in het Science Park is ontworpen door Benthem Crouwel Architecten. De duurzame ontwerpvisie, de zogenaamde ‘boekenstelling’ (circulair, demontabel, modulair), is ontwikkeld door Benthem Crouwel Architecten, in samenwerking met Strackee. De opdracht kwam voort uit een Europese aanbesteding voor een Total Engineering Team. Het gebouw is gerealiseerd door Visser & Smit.

wdui__20210528_008
kademuurherstel

2022 – EZ-flow innovatieve kademuurvervanging

In het consortium Kade 2.020 heeft Strackee, samen met de partners Sweco, Oosterhof Holman en Combinatie Midden Delfland, bijgedragen aan het constructief ontwerp van de versterkingsmaatregelen van de bestaande kadeconstructies in Amsterdam.

2022 – Viering 60-jarig bestaan

Team Strackee reist af naar Bilbao en bezoekt daar het Guggenheim Museum en maakt een tocht langs de talloze, indrukwekkende bruggen, waaronder de Calatrava-brug over de Nervión River. Op naar de volgende 60!

groepsfoto-strackee-bilbao-okt-2022

Heeft u een vraag of wilt u kennismaken? Neem contact met ons op

Contact

Heeft u een vraag? Vul uw gegevens in en wij nemen persoonlijk contact met u op.

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt

Zoeken: