De Jakoba wint prijs voor beste woongebouw 2023

 In Nieuws, Prijzen

Op het voormalige Shellterrein in de wijk Overhoeks te Amsterdam-Noord is het sociale woningbouwcomplex De Jakoba tijdens de Architectenweb Awards 2023 bekroond tot Woongebouw van 2023. Volgens de jury “behoort het tot de mooiste projecten in Overhoeks” en “is het prefab betonnen bouwsysteem zo gekozen dat aan de ene kant de bouwkosten en bouwtijd gereduceerd werden en aan de andere kant een elegant gevormd gebouw kon ontstaan dat prachtig gedetailleerd is.”

Naar een ontwerp van Studioninedots en de bouwkundige uitwerking door VDNDP, heeft Strackee in opdracht van Ymere hiervoor het constructief ontwerp gemaakt. De hoofduitvoering is gedaan door Dura Vermeer Bouw Midden West en de engineering en productie van de prefab gevel door Byldis.

Jakoba Amsterdam

Fotografie: Peter Tijhuis (courtesy Studioninedots)

Het woongebouw, dat zich kenmerkt door de glooiende vorm van de gevels en de kenmerkende set-backs past heel goed in de ontwikkeling zijnde wijk. De nieuwbouw is een volledig in het werk geproduceerd betonskelet, gefundeerd op in het werk gestorte betonpalen (vibropalen) met een balkenplaatvloer op kelderniveau. De hoofddraagstructuur bestaat verder uit een betonnen kelderbak en bouwmuurwanden die op kelderniveau starten en eindigen op dakniveau. De betonvloeren worden daarbij in de bouwfase ondersteund met het skydecksysteem. Vanaf begane grond is er een prefab gevel aanwezig die de set-backs van de verdiepingen volgt. Deze sandwich elementen dragen ter plaatse van de kopgevels de vloeren en zijn daar dus constructief. Ter plaatse van de langsgevels dragen deze elementen slechts zichzelf en zijn daarmee niet constructief.

Hoofdfoto: Amvest

Samenwerken met Strackee? We horen graag van je. Contact opnemen.

Aanbevolen berichten
Contact

Heeft u een vraag? Vul uw gegevens in en wij nemen persoonlijk contact met u op.

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt

Zoeken:

Klimaatneutraal constructief ontwerpen